Pandomy Faʻagesegese Malosiaga Malosiaga Malosiaga

Ole malosiaga ole malosiaga ole a faamoemoe e faamaumauina ile tausaga nei lona sili ona vaivai ile alualu i luma ile sefulu tausaga, fausia ai isi luitau ile lalolagi ile ausiaina o tulaga faavaomalo sini, pei ole International Energy Agency (IEA) ile lipoti fou ile Aso Tofi.  
O le suʻesuʻeina o tupe ma le faaletonu o le tamaoaiga ua matua faatelegese ai le alualu i luma o le malosiaga i lenei tausaga, i le afa o le tupe maua na alualu i luma i le lua tausaga ua tuanaʻi, e pei ona taua e le IEA i lana lipoti o le Energy Efficiency 2020.
O le malosiʻaga muamua o le lalolagi, o se faʻailoga taua lea o le aoga o le tamaoaiga o le lalolagi i le malosi, e faʻamoemoe e faʻaleleia e le i lalo o le 1 pasene i le 2020, o le tau sili ona vaivai talu mai le 2010, e tusa ai ma le lipoti. O lena fua faatatau e i lalo ifo o le tasi e manaʻomia e faʻatautaia lelei ai suiga o le tau ma faʻaititia ai le faʻaleagaina o le ea, o le tala lea a le IEA.
E tusa ai ma faʻamatalaga a le ofisa, o loʻo faʻamoemoe e maua mai le malosiaga le sili atu i le 40 pasene o le faʻaititia o kasa oona e faʻatatau i le malosiʻaga i le isi 20 tausaga i le IEA's Sustainable Development Scenario.
O le maualalo o tupe teu faafaigaluega i fale o loʻo malosi le malosi ma ua tau leai ni taʻavale fou talu ai le faʻaletonu o le tamaoaiga ua atili ai ona atili lemu le alualu i luma o le malosiaga i lenei tausaga.
I le lalolagi atoa, o tupe teu faafaigaluega i le malosi lelei o loo i le ala e teena e le 9 pasene i lenei tausaga.
O le isi tolu tausaga o le a avea ma vaitaimi faigata lea e i ai le avanoa i le lalolagi e fesuiaʻi ai le aga o le faifai lemu o le faʻaleleia o le malosiaga, o le tala lea a le IEA.
"Mo malo o loʻo mamafa i le faʻamalosia o le malosi faʻatinoina, o le suʻega o le litmus o le aofaʻi o alagatupe latou tuʻuina atu i ai ia latou tamaoaiga toe faʻaleleia afifi, lea aoga lelei mafai ai ona fesoasoani tuleia le tamaoaiga tuputupu ae ma galuega fausiaina," Fatih Birol, o le Faʻatonu Pule o le IEA, fai mai i se faamatalaga.
"Malosiaga lelei e tatau ona i ai i le pito i luga o-to-faia lisi mo malo tuliloaina se gafataulimaina toe faaleleia - o se galuega masini, e maua gaioiga gaioiga alu, e sefe tagata faʻatau tupe, e faʻafouina taua atinae ma e faʻaititia le gaosiga. E leai se 'alofaga e aua le tuʻuina i tua atu isi mea, "o le faʻaopopo lea a Birol.


Taimi Post: Tes-09-2020